Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Marina Stockman

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina u mee naar Hulst. Zij en u als lezer, bent te gast bij.....  Marina Stockman – Schalkens. 

 

Na een beetje zoeken kwam ik vroeger dan afgesproken bij Marina aan. Mij viel de mooie en gemakkelijk te onderhouden tuin op, dit terwijl er koffie werd gezet.

 

Marina vertel eens wat over jezelf!

“Ik ben in Clinge geboren en opgegroeid. Na de lagere school in Clinge ging ik naar Hulst en heb daar de MAVO en HAVO gedaan. Daarna ben ik de provincie uitgegaan naar de “Vossenberg” in Oudenbosch voor de opleiding tot onderwijzeres. Ik wilde met kinderen werken. Ik woonde op kamers in Oudenbosch en kwam in de weekenden naar huis.

Na mijn opleiding ging ik op de Nobelhorst werken in Hulst. In 1981 ben ik getrouwd met Paul. Na drie jaar ging het echter steeds slechter met de scholen, er was te veel personeel, degenen die er het laatst waren bijgekomen moesten afvloeien.

Ik ben dan thuis gebleven en zorgde voor de kinderen. We hebben twee dochters die zijn ondertussen 25 en 27 jaar. Ik heb hen veel liefde voor zang en muziek mogen meegeven. Eén heeft het conservatorium gedaan en geeft muziekles, de andere zit in de journalistiek en werkt als redacteur.”

 

Hoe is het zingen en muziek bij jou begonnen?

“Bij ons thuis en op de lagere school werd er veel gezongen. Zelf zong ik heel graag, muziek lezen werd ons jammer genoeg niet geleerd. Ik zong ook mee in het kinderkoor in Clinge en ben dat blijven doen tot ik 14 jaar was. Eerst leidde Jo van Vlierberghe het kinderkoor, daarna nam broeder Leander het over. Broeder Leander leidde naast het kinderkoor in Clinge nog meerdere kinderkoren. Die koren zijn later samengevoegd tot het Zeeuws-Vlaams Kinderkoor. Hij leerde elk koor een partij en op een uitvoering werd zo meerstemmig gezongen. Op de Pedagogische Academie in Oudenbosch zat ik in het schoolkoor, maar notenleer was er hier ook niet bij.

Toen Paul en ik pas getrouwd waren gingen we in het ziekenhuis naar de kapel. Mij werd gevraagd om mee te zingen in het koor en dat heb ik dan ook gedaan. In 1989 is het ziekenhuis gesloten en werd het koor opgeheven. In die tijd heb ik een beetje orgelles en notenleer gehad. Na het opheffen van het ziekenhuiskoor heb ik gevraagd of ik bij de Cantorij mocht komen. Na een auditie te hebben gedaan mocht ik toetreden en ik ben er nog steeds lid van.”

 

“Bij ‘de Wal-noten’, het kinderkoor hier in Hulst, had de dirigent hulp nodig. Dat ben ik dan gaan doen. Later heb ik dan de dirigentencursus van de NSGV gevolgd. Die werd door Anton de Kort gegeven in het gebouw van de muziekschool. Na een jaar heb ik het stokje van Rosemiek overgenomen en heb dan 12½ de leiding over het kinderkoor gehad. Toen ik gestopt ben heeft eerst Noor Gortzak, daarna Sandra den Exter het overgenomen. Ondertussen was ik al dirigent geworden van het Dameskoor van de Basiliek. Het dameskoor zingt tijdens de uitvaartvieringen en één à twee keer per maand in een reguliere weekendviering. We repeteren elke woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur.”

 

“Ook heb ik vijf jaar muziekles gegeven op het ROC Westerschelde in Terneuzen. Ik heb er veel geleerd, maar de doelgroepen waren niet altijd gemakkelijk.

Anderhalf jaar geleden ben ik ook dirigent geworden van het ouderenkoor ‘Viva la Musica’. Het koor heeft zo’n 50 actieve leden, dames en heren. Met het ouderenkoor repeteren we de woensdagmiddag in ‘de Lieve’.

Het repertoire van het ouderenkoor is voornamelijk profaan, maar ook liturgische liederen hebben een plaats in het programma (Maria, Kerstmis, Pasen).

Verder is er een werkgroepje in de regio Oost Zeeuws-Vlaanderen, waarvan ik lid ben, dat werkt aan de samenstelling van een nieuw uitvaartboekje. Daarom hebben we met het dameskoor onze jaarlijkse zangavond gehouden met als thema uitvaartliederen. Dit om de mensen al wat bekend te maken met nieuwe liederen.”

 

Marina bedankt dat we een kijkje mochten nemen in je zangliefhebberij.

Reacties

Sluit je aan bij de “De Liedjeskaravaan” en geniet van een muzikaal feest met bekende christelijke kinderliedjes. We duiken samen onder in het avontuur van “Jona en de Walvis”. De liedjes zijn bekend voor jong en oud, iedereen is dus van harte welkom om dit nieuwe meezing-spektakel mee te beleven!

Wat kun je verwachten?Tijdens “De Liedjeskaravaan” kun je, onder leiding van William Wixley en Ilse Bevelander, heerlijk meezingen met de bekendste christelijke kinderliedjes. Zing samen met je vriendje, vriendinnetje, papa, mama, opa en oma, buurjongetje of buurmeisje je keel schor. “Gouwe ouwe” klassiekers zorgen voor een feest van herkenning, afgewisseld met de bekendste liedjes van deze tijd. De sfeer is vergelijkbaar met de Wereldreis-concerten van Trinity en Elly & Rikkert. Met muziek van bijvoorbeeld Marcel & Lydia Zimmer, Elly & Rikkert, Opwekking for Kids en uit de Youth-for-Christ bundel. Een bekend bijbelverhaal loopt als een rode draad door het programma.

Speciaal programma

Speciaal voor deze middag in Terneuzen valt er, na het programma van de Liedjeskaravaan, nog te genieten van de kindervoorstelling 'Kees en Mees' van theatergroep 'Over Schapen Enzo'. Een voorstelling gebaseerd op en verhaal van Godfried Bomans, over het wonder van de natuur.
Zaterdag 21 april 2018 in de Goede Herderkerk in om 15.00 uur in Terneuzen
Kaarten zijn te verkrijgen via www.truetickets.nl
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld