Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Zangdag NSGV Breda: Hemelvaart en Pinksteren

In de Bartholomeuskerk in Zevenbergen hield het diocesaan bestuur van de NSGV in het bisdom van Breda zaterdag 4 februari 2012 haar jaarlijkse zangdag.

 

 

Zaterdag  4 februari 2012, een winterse dag met temperaturen tot zelfs - 15°. Door sneeuw en kou kwamen toch 53 zangers en zangeressen naar de Bartholomeuskerk in Zevenbergen. Thema van de zangdag waren de feesten van Hemelvaart en Pinksteren. De feesten die de afronding zijn van de Paastijd. Wanneer we beide feesten vieren doen we dat meestal met temperaturen rond de 20°. Maar ondanks het temperatuur verschil waren alle deelnemers en werkwinkelleiders heel actief. Jan Schuurmans heeft iedereen van harte welkom, hij deed dit in naam van Evert Wagter (voorzitter van het diocesaan bestuur) die om privé-redenen verstek moest laten gaan.

De inleiding werd gehouden door pastoor P. de Rooy. Bij beide feesten is de eerste lezing uit het Handelingen van de Apostelen (Hemelvaart 1, 1-11 en Pinksteren 2, 1-11). Het diocesaan bestuur had geen betere locatie kunnen uitkiezen voor de zangdag met dit thema. De muurschildering in de absis van het priesterkoor gaat over de Hemelvaart van de Heer.

Na de inleiding die geen preek was zoals pastoor de Rooy aan Lambert van Eekelen had beloofd ging iedereen aan de slag. Toen bisschop Van den Hende opdracht gaf voor het componeren van liederen en gezangen voor de viering van het H. Vormsel was het niet de bedoeling alleen de vaste gezangen op muziek te zetten (Mis van de heilige Geest). De deelnemers kregen 'vers van de pers' de kooruitgave 'Vier antwoordpsalmen' op tekst van Ad Bronkhorst o.p. en van muziek voorzien door Frans Bullens. Behalve de vier antwoordpsalmen (23, 96, 104 en 117) werden nog andere 1, 3 en 4-stemmige liederen en gezangen gezongen: Geest van God, psalm 47, Wij bijeen, Acclamatie bij de Vuurwoorden, dit alles onder de inspirerende leiding van Frans Bullens. Het waren stuk voor stuk mooie liederen. Volgens Frans Bullens bestaan stomme liedjes niet: "wij maken er door onze uitvoering stomme liedjes van". Voor iedereen het wist was het 12.00 uur, tijd voor de lunchpauze.

Voor het middaggedeelte werd de groep gesplitst, het was tijd voor de verschillende werkwinkels. A. Stemvorming door Jan Schuurmans, B. Gregoriaans door Lambert van Eekelen en C. Nieuwe gezangen voor het H. Vormsel door Frans Bullens. Na de koffie/theepauze ging iedereen naar het doksaal voor het laatste dagdeel in bijna zomerse temperaturen. Vanuit de werkwinkels werd nog door de verschillende deelnemers gezongen. Als laatste zongen de deelnemers nog het lied 'Wij bijeen'. Een lied dat volgens de vele positieve geluiden in veel kerken met Pinksteren of het H. Vormsel gezongen zal worden.

 

 

 

Voor meer foto's kijk in 'Foto albums' -> Diocesane zangdag

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld