Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Bernadette Luijcks - Hemelsoet

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina u mee naar Clinge. Zij en u als lezer, bent te gast bij Bernadette Luijcks - Hemelsoet.  

Met een omweg kwam ik op het goede adres aan in Clinge. Op zich was de omweg niet zo erg want de omgeving rond Clinge is best mooi. Ik ontmoette een vrolijke vrouw in een huis met engelen en heilige beelden. “Manlief” was in de keuken, hij was bezig met de voorbereidingen om naar zijn werk te gaan. De kleindochter was een dagje bij opa en oma op bezoek. Zij voorzag ons van lekkere koffie. De kleindochter was één van de leden in het koor van oma en vond het niet leuk dat het koor gestopt is.

Bernadette vertel eens wat over jezelf

“Ik ben geboren en opgegroeid in Westdorpe. We waren thuis met zes meisjes en vier jongens, een groot gezin dus. Mijn vader werkte bij de gruyter en was trots op zijn werk. Moeder had thuis werk in overvloed met het gezin.”

 

Waar kwam de liefde voor muziek en het zingen vandaan?

“Mijn vader was zanger en dirigent. Hij richtte een ‘familiekoor’ op met ons hele gezin en andere familieleden en vrienden en werden een kerkkoor. Mijn ouders waren vernieuwers, ze begonnen met het verzorgen van de zondagsmissen, en begonnen ook aan tienermissen. Ik zong toen zelf ook nog bij het kinderkoor van de school, bij meester van Dorselaar. Toen op den duur alle kinderen het huis uit gingen moest het familiekoor uiteindelijk stoppen. Mijn vader bleef organist, en had verschillende ouderenkoren , ook toen zijn zicht en gehoor slechter werden. Hij heeft dat 70 jaar gedaan. Mijn moeder was tot kort voor haar sterven nog actief in twee koren.”

“Nadat ik gehuwd was met Danny Luijcks ben ik hier in Clinge in het kerkkoor gaan zingen, dat heb ik een paar jaar gedaan. Na de geboorte van onze tweede zoon ben ik in een depressie geraakt. Mijn hele leven stond op zijn kop. Het gaf een grote ommekeer toen ik daar weer uit gekomen was. Ik was in die tijd op zoek naar hulp vanuit het geloof, en ik kwam in contact met een groep van de charismatische beweging. De groep kwam samen in het klooster in Sluiskil. Zuster Maria was ook in deze groep en zij speelde gitaar. Ik heb van haar leren gitaar spelen, elke week een nieuw akkoord. Noten lezen is aan mij niet echt besteed, ik kreeg het niet helemaal onder de knie. Het geloof kreeg mede door de charismatische beweging een grote plaats in mijn leven. Omdat ik zelf liederen ging maken, en in een viering was uitgenodigd om een lied ten gehore te brengen, kreeg ik langzaam meer ruimte, en vanuit die werkgroep na een kerstviering, is met hulp van nog anderen het kinderkoor van start gegaan, en zo ben ik met het kinderkoor begonnen. Op dezelfde manier dat ik zelf heb leren gitaar spelen, geef ik het ook door aan mijn leerlingen. Zij pakken het wonderlijk ook heel snel op.”

“Plezier in muziek en zingen staat bij mij altijd voorop. Niet iedereen kan even goed zingen, maar de saamhorigheid is groot. Pesterijen worden meteen de kop ingedrukt. Voor veel vieringen heb ik liederen gemaakt met een duidelijke taal. Ik vind dat je moet begrijpen wat je zingt. Om een lied te schrijven begin ik zomaar wat gitaar te spelen en de tekst komt dan zomaar in me op.”

Die liederen worden niet alleen  in Clinge gezongen, verschillende zijn opgenomen in de bundel ‘Zing een nieuw lied’ uitgegeven door de stichting  Bouwen aan een Nieuwe Aarde, Dienstencentrum voor de Katholieke charismatische vernieuwing - Prins Karelstraat 100 te Helmond, telefoon 0492 – 554644      (ISBN  90–75190–04-2).

“Al heel wat jaren heb ik spierdystrofie, mijn werk heb ik moeten opgeven. Er was steeds meer achteruitgang en ik kwam in een rolstoel terecht. Maar ik heb nu therapie waardoor ik enige verbetering ervaar.”

 

Wat is de reden dat je na twintig jaar stopt met de ‘Clingkertjes’.

Je praat met heel veel vuur en enthousiasme over het kinderkoor. Jullie hebben een paar maanden terug het twintigjarig jubileum gevierd en toch stop je met het koor, hoe komt dat?

“Ik heb altijd alleen voor het koor gestaan. Er waren natuurlijk nog wel anderen die mee speelden, maar als ik door omstandigheden eens niet kon was het bijna onmogelijk om  vervanging te vinden om het koor te leiden. Al die jaren kwam het koor op de eerste plaats. Er kwamen steeds meer signalen dat er ook naar de huiselijke belangen geluisterd moest worden. Het is met spijt dat ik na twintig jaar stop en dat daardoor het kinderkoor ophoudt te bestaan. Ik vind het wel jammer dat ik nu geen opdrachtjes meer heb om voor een bepaald thema een lied te maken voor een bepaalde viering. Met het kinderkoor ging dat vanzelf, dan zat ik er helemaal in. Doelgericht een lied maken is gemakkelijker.”

Bernadette geeft tot slot van mijn bezoek nog een privéconcert. Ze laat enkele van haar eigen liederen horen. Een stem om jaloers op te worden. Maar ze zal haar stem nog zeker laten horen, want ze blijft zingen in, en met haar eigen koor  ‘Laudate Dominum’.

 

Bernadette bedankt dat we een kijkje mochten nemen in je positieve gelovige en muzikale leven.

 

 

Reacties

Julia Koster op 20-07-2017 14:19

Bernadette, ik heb jou foto en verhaal via Jou-Toube gelezen, heel intersant, ik wens je van harte beterschap en ik denk aan je in mijn gebed hartelijke groet,

Julia

Brigitte Ras op 25-07-2016 16:04

Beste Bernadette,

Ik heb een vraag aan u. Kunt u mij hierover terugmailen want de vraag is nogal privégebonden van aard,

Met vriendelijke groeten,

Brigitte Ras

Medewerker team welzijn

Stichting Curamus

Corrie de Baar op 28-07-2012 14:43

Wat een mooi verhaal en wat een positieve instelling heeft u Bernadette. Ik bewonder u hier heel erg om en hoop dat u nog lang door kunt en mag gaan op deze manier. Zelf ben ik ook actief op ons kerkkoor.

Hartelijke groet

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld