Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Gerard van de Langkruis

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina u mee naar Terneuzen. Zij en u als lezer, bent te gast bij ……. Gerard van de Langkruis.

 

 

 

Als men een verkeerde richting gaat raakt men de weg kwijt. De plattegrond van Terneuzen bracht dan uitkomst. Precies op de afgesproken tijd stond ik Gerard voor de deur. We gingen naar de muziekkamer waar een mooie kinderfoto mijn aandacht trok.

 

Gerard vertel eens wat over je levensweg en afkomst

“In 1950 ben ik in Den Haag geboren als oudste in een gezin van zes kinderen. We waren met vier jongens en twee meisjes. Mijn vader was verzekeringsagent en was ook zeer muzikaal. Hij speelde viool en zong in een kerkkoor, mijn moeder zorgde voor het gezin. Ook zij zong in een koor. Soms was er een strijd omtrent een  lied uit opera of operette – wie er de schrijver van was. Als kleine jongen leerde ik van mijn vader noten lezen en stuurde hij me naar pianoles. Ik kreeg van mijn ouders de liefde voor muziek. Maar het was voor mijn vader ook wel eigen belang – want hij had een begeleider nodig. Zo ging ik vaak mee naar zijn muziekvrienden waar veel gezongen werd en ik meespeelde op piano. Enkele van mijn broers zijn ook met muziek bezig. Mijn jongste broer zat in een smartlappenband en zingt in een koor, een ander speelt gitaar. Om goed te kunnen spelen moet je lessen nemen en veel oefenen. Als 10-jarige kreeg ik pianoles van Anton de Leu en dit acht jaar lang. Daarna studeerde ik orgel en harmonieleer bij componist/organist Joop Schouten. Dit alles naast de MULO en HBS-opleiding. In Leiden was scheikunde het vak waarin ik verder ging. Chemie werd uiteindelijk mijn werk – dit na vele studies en onderzoeken doen en het doceren van algemene chemie. Ik heb gedurende 20 jaar bij DOW in Terneuzen gewerkt.”

 

Bestond er naast chemie een sociaal leven?

“Zeker wel! Ik ben getrouwd met Riet van Vugt. Ook zij is muzikaal, ze zingt in een projectkoor. We hebben drie kinderen, twee meisjes en een jongen. En hoe kan het gaan? Één speelt piano, de ander dwarsfluit. En één van de dochters was te horen tijdens de Elisabethdag. Ze kan goed zingen, ik kreeg kippevel toen ze het lied zong.”

“Al heel jong, op 15-jarig leeftijd, bespeelde ik het orgel van de Antonius van Paduakerk in Den Haag, in Lisse speelde ik in de Agathakerk. Ik speelde daarna orgel en piano in binnen- en buitenland. In 1985 ben ik bij DOW in Terneuzen gaan werken en daardoor naar Zeeland verhuisd. Pater Heyne vroeg me om als organist in te vallen. Dit gebeurde sporadisch. Twee jaar later mocht ik ‘de Kerkrakkers’, het kinderkoor, begeleiden op orgel of piano. Doordat – al enkele jaren – er te weinig kinderen waren  om goed verder te kunnen gaan – zijn we twee jaar geleden samen gegaan met het protestants kinderkoor. Zij hadden geen begeleider meer.

Het koor bestaat nu onder de naam Interkerkelijk Kinderkoor (IKK) en we kunnen leuk verder met de kinderen. Kinderen zijn oprecht, geven veel terug, en zijn spontaan.”

“Vanaf de oprichting –17 november 1990 - van de toenmalige koorkring Midden en West Zeeuwsch-Vlaanderen was ik bestuurslid. Samen met Jan Pieter van Driel (de toenmalig voorzitter) ging we onder andere naar Utrecht in verband met de BUMA. De BUMA was van plan om hoge boetes op te leggen voor illegaal kopieren van de kerkmuziek door zangkoren. De winst uit onze actie was dat er een regeling is getroffen tussen de BUMA en de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging (NSGV) voor de kerkmuziek en de dreiging werd gestopt.

Binnen de parochie de parochie zat ik in meerdere werkgroepen, onder andere in het parochiebestuur in Terneuzen, in de Interparochiële Vereniging (IPV) als voorbereiding tot het vormen van de Elisabethparochie. Ik ben verder ook nog nauw betrokken bij theatercafé Porgy en Bess.”

 

Mijn valkuil

“Met pensioen gaan verloopt niet zonder valkuilen. Of je doet niets meer – het zogenaamde zwarte gat – of men wil iets gaan intensiveren. Dit laatste is oppassen geblazen. Dit wordt niet altijd goed begrepen door de omgeving. Misschien is het beter om even af te wachten. De kat uit de boom kijken. Het inroosteren van mij als vaste organist is lastig, mijn familieleden wonen ver weg. Een oproepsysteem voor organisten is idealer, maar er moet dan wel een regelaar zijn. Wat de muziek betreft: er wordt de laatste jaren steeds minder gezongen met de kinderen. Daar ligt wel de basis voor muziekontwikkeling en de liefde ervoor. Zangles op de school maar ook al zingen vanaf baby is heel belangrijk. De maatschappij is wat dat betreft erg aan het verarmen.”

 

 

 

Gerard bedankt voor het gezellige gesprek.

 

 

Reacties

Ruud Lie op 24-12-2016 14:20

Hallo Gerard en ook Riet,

ben opzoek naar je e mail adres om een reactie op je kerstkaart te geven en om weer eens contact te hebben. Daarbij kwam ik via internet op dit leuke interview.Zodoende  benader ik je via deze weg

Bedankt voor de kerstwensen en natuurlijk wensen wij jullie ook een fijne kerst en een gelukkig en gezond 2017

P.s. stuur me eens een mail zodat we je adres hebben 

Ruud en Danielle

Lizanne op 01-09-2013 16:44

Beste Gerard,

wat leuk om dit te lezen. Ik heb zeer genoten van onze samenwerking bij het IKK. Je bent een fantastische pianist, en een zeer sympathieke man. Ik ben blij dat ik je ken en hoop in de toekomst samen weer iets muzikaals te doen!

- Lizanne

Anton de Kort op 18-02-2013 09:59

Dag Gerard,

Met muzikale groet....,leuk artikel !

Anton de Kort

Jaap Klok op 16-02-2013 17:40

Hallo Gerard,

Met plezier het interview gelezen.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld