Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Alexandra de Krijger

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina u mee naar Aardenburg. Zij en u als lezer, bent te gast bij ...... Alexandra de Krijger.

 

 

Met behulp van de tomtom kwam ik in een rustig smal straatje in Aardenburg terecht. Omdat ik te vroeg was en het regende bleef ik nog wat in de auto zitten om te puzzelen. Toen ik op de afgesproken tijd aankwam werd er koffie gezet en was het niet moeilijk gesprekstof te vinden. Alexandra haar zus werkt bij gehandicapten en heeft zo lang voor mijn nicht gezorgd.

 

Alexandra, vertel eens wat over je afkomst.

‘Mijn vaders familie is o.a. van Philippine afkomstig en mijn moeder van Boschkapelle. Toen mijn ouders getrouwd waren zijn ze in Sluiskil gaan wonen en kregen ze drie kinderen. Ik heb een broer en een zus. Mijn broer werkt in de bouw, mijn zus in de zorg. Het was leuk wonen in Sluiskil. Door de verbreding van het kanaal van Gent naar Terneuzen is de Kanaalweg waar we woonden verdwenen. Mijn ouders en mijn oma moesten verhuizen.  Mijn vader en moeder hadden een benzinepomp aan de Baljuwlaan. Eind tachtiger jaren is hun bedrijf gestopt en zijn ze naar Terneuzen verhuisd. Ik heb een fijne jeugd gehad en graag op Sluiskil gewoond.  In de jaren zestig waren de zusters nog verbonden aan de lagere school. Vriendinnen waren in de buurt en we gingen naar het zwembad in Sas van Gent. De plaats waar voorheen de tuin van het klooster was, daar zijn nu woningen gebouwd. Dat was onze route naar school en ook door de tuin van het ziekenhuis.’

‘Na de lagere school ben ik naar het Zeldenrust college in Terneuzen gegaan. In Breda ben ik verder gaan studeren, de juridische richting van de H.E.A.O. Samen met Nancy Warrens, uit de Zandstraat, op kamers in het Heuvelkwartier. Na deze opleiding heb ik een jaar in het provinciehuis in Middelburg gewerkt. Op kantoor was echter niet aan mij besteed.’

 

Het begin van je carrière, hoe verliep het verder?

‘Ik heb in Heerlen theologie gestudeerd, de missionaire richting. Mijn pastorale stage was in Tanzania, in het bisdom Same (1986-1987). Na mijn afstuderen heb ik in Rotterdam-Zuid gewerkt in het arbeidspastoraat, eerst als beroepskracht  en later als vrijwilliger. In 2001 is het opgeheven.  Een kleine acht jaar werkte ik met veel plezier in de Rijksinrichting voor Jongens ‘den Hey-acker’. Een bijzonder baan met jongeren in detentie in de leeftijd van 12 – 17 jaar.  Toen mijn dochter Lieske naar de middelbare school ging, ging ik terug voor het werk naar Rotterdam.  Na jaren pendelen met trein en fiets was het ook wel voldoende.  We woonden ‘op Zuid’. Mijn nieuwe baan werd pastoraat in een oude stadswijk. Dit was mooi werk, hulp bieden aan allerlei mensen in  de wijk, welke godsdienst of nationaliteit ze ook hadden. De mens en de wijk stonden centraal, in theologie en de manier van werken.  In 2011 kwam de overstap naar West Zeeuws Vlaanderen.’

 

Je kwam in het parochiepastoraat terecht?

‘Ja, er was de mogelijkheid om als pastoraal werkster hier te komen werken. Mijn moeder woont in Terneuzen. Zo ben ik dichter bij haar komen wonen.

Werken in een parochie (vijf parochies die op 1 januari 2013 samengegaan zijn in de H. Andreasparochie) is anders dan wat ik voorheen heb gedaan. Ik kan het concrete pastorale werk nog missen. Voorheen in de wijk deed ik voornamelijk huisbezoeken en hulpverlening. Nu gaat veel tijd en aandacht naar liturgie. Kosters,  koren en vrijwilligers hebben me in het voorgaan wegwijs gemaakt. Daar ben ik dankbaar voor. Zingen en muziek heb ik zelf niet onder de knie, dat is een gemis. Koren, vrijwilligers en parochianen zijn de dragers van liturgie. Een viering met een koor, is gewoon anders. Het is rijker, je draagt het samen.

 

Alexandra bedankt voor de leuke ontvangst.

 

 

Reacties

Breda op 19-12-2017 15:36

I wonder would it be possible to get in touch with Alexandra, I met her when she visited Ireland in 2006 and would like to thank her for a gift she posted me. 

Fred......................Free op 17-10-2017 22:37

Ik heb Alexandra ooit eens ontmoet 1977 en leren kennen dit was voordat haar grote mooie werk in vervulling kwam SUCCES Alexandra!!

Tom Willemsen op 02-08-2016 15:20

Ik zou graag met Alexandr in contact komen , wij hebben samen in het Bisdom Same gewerkt

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld