Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Rina Marteijn-Goossens

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina, u mee naar Oostburg. Zij en u als lezer, bent te gast bij ……. Rina Marteijn - Goossens.

 

 

In Oostburg aangekomen Bij Rina zie ik een heel mooie tuin – keurig onderhouden. Er is geen ruimte voor onkruid. Er zijn vele kleuren en soorten planten en bloemen. Er staan rozen die uit haar moeders tuin in Eede zijn gekomen. Grote rozen op een gezonde plant. Hier zie je de degelijkheid van vroeger, tegenover de wegwerpmentaliteit van nu. Nu maken we spullen om snel weer af te danken, zo ook met planten. Er moet immers verkocht kunnen worden. Omdat het mooi weer was zaten we op het terras te genieten van de vogelgeluiden.

Rina is een vrouw vol energie en verhalen. Ze vertelde honderduit. Ze is geboren in Eede en heeft een jongere broer. Haar vader was zelfstandig vlasser. Hij genoot van zingen, wat thuis veel gebeurde, maar zong zelf niet. Moeder was muzikaal, zong thuis veel en was lid van het kerkkoor.

‘Het zingen is mij met de paplepel ingegeven. Ik zong mee met het kerkkoor, daar werd al opgemerkt dat ik talent had en er werd geadviseerd om zangles te nemen voor een goed stemgebruik. In de operette (ZOMA) was ik soliste.’

‘Na de lagere school in Eede ben ik naar de middelbare school in Maldegem (België) gegaan. In Knokke (België) heb ik de muziekacademie gedaan, echt verdiept in stemgebruik en notenleer. Daarna in verder gestudeerd in Brugge (België). Als 16-jarige ben ik in het oude Sint Antoniusziekenhuis in Oostburg op kantoor gaan werken.’

‘Ik heb vele jaren meegedaan met ZOMA. Mijn vader vond het niet fijn dat ik werd aangesproken met de naam van mijn man, Marteijn. Daarom gebruik ik ook altijd mijn meisjesnaam Goossens erbij. Ik was toch zijn dochter. Ik ben op een niet zo fijne manier gestopt met de operettes.’

‘Ik ben met Jules Marteijn getrouwd en we hebben een dochter, zij woont in Brugge en heeft daar een hotel. Dat is een heel druk bestaan. Om hen te zien, ook onze enige kleindochter, gaan we daarom veel naar Brugge. Na een kopje koffie en wat bijpraten zijn er altijd wel werkjes die gedaan kunnen worden, zowel binnen als in de tuin. Zo gaan we daarna weer met een goed gevoel terug naar Oostburg.’

‘Wat koren en muziek betreft ben ik nog steeds actief. Zo ben ik zingend lid van het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor dat onder leiding staat van Marcel van Westen. Verder ben ik dirigent van het Sint Ceciliakoor in Aardenburg en van het vrijwilligerskoor in verpleeghuis ‘de Stelle’ in Oostburg. De groep is actief in de maanden oktober tot december en zingen tijdens de ziekenzalving en met Kerstmis. Daarnaast ben ik samen met mijn man in ‘de Stelle’ ook lid van de liturgiegroep en ga geregeld mee voor in woord- en communievieringen. Het gebeurt dan ook dat ik zing tijdens die vieringen. Ook ik geef ik nog privé zangles thuis.’

‘Mijn man, Jules, is ook lid van het Sint Ceciliakoor in Aardenburg en het vrijwilligerskoor in ‘de Stelle’. Hij heeft 40 jaar bij rederij Vroon in Breskens gewerkt. Ze zijn met zeven schepen begonnen, vervoer van levend vee. Nu zullen ze Zeeuws-Vlaanderen verlaten. Ze zijn al groot, ruim 200 schepen, maar willen nog groter worden.’

‘Aardenburg is een bedevaartplaats, Maria met de Inktpot. De woensdag na Pinksteren is er jaarlijks een bedevaartsmis waarvoor ook speciaal de ouderen uit de omgeving worden uitgenodigd. Afgelopen meimaand kwamen er ook nog drie groepen uit België en een groep uit Oude-Vossemeer op bedevaart. De kerk heeft Maria Hemelvaart als patrones. Daarom wordt er elk jaar ook veel aandacht besteedt aan die feestdag. Dit jaar is er zaterdag 13 augustus om 19.00 uur een openluchtmis op het pastoor Martensplein voor de kerk. Het Sint Ceciliakoor verzorgt dan de gezangen in de viering.’

‘Hier in Oostburg is de oude Sint Bavoschool en ‘de Hoekzak’ gesloopt. Sinds kort staat er een nieuwe brede school. Er is veel open ruimte gekomen die de gemeente als park zal inrichten. Maar naast de kerk komt er ook een tuin, de ‘Hof van Lof’. Hierin komen allerlei planten en bloemen die in de Bijbel voorkomen of een Bijbelse betekenis hebben. Ook hier zal ik mijn steentje, groene vingers, aan bijdragen.’

 

Rina bedankt voor de gezellige en leerzame ontmoeting.

Reacties

Hilde Casteleyn op 26-08-2017 11:51

Beste Rina, Ik lees dat je gewerkt hebt in het oude Sint Antonius ziekenhuis te Oostburg en woont in Eede. Volgens mij zijn wij een beetje van dezelfde leeftijd. Ik ben geboren in 1947. Vanaf 1-6-1966 tot en met 1969 heb ik ook in het oude Sint Antonius ziekenhuis gewerkt als leerling verpleegkundige. Wij, alle leerlingen sliepen in de barak achter het ziekenhuis, die smalle pijp. Destijds was ik goed bevriend met Didi De Vriend, haar ouders woonden in Aardenburg. Is later met Tom Grosman getrouwd en in Eede gaan wonen. Misschien is het teveel gevraagd van mij, maar zou je je nog herinneren aan die tijd. Mijn naam is Hilde Casteleyn en woon nu in Nijverdal. Ik was benieuwd of Didi nog leeft en/of ze daar nog woont. Ik vraag je dus om enig speurwerk.....

Vriendelijke groet,

Hilde Casteleyn

Nicolien op 21-08-2016 16:18

Veel wist ik al maar nog niet alles en leuk om te lezen. Ik heb ook zangles van jou gehad ik wens je nog heel veel jaren zangplezier. Muzikale groet

Marianne op 17-08-2016 16:20

jalours op jouw energie, een dikke pluim voor alles wat jullie doen.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld