Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Nederlands Gregoriaans Festival 's Hertogenbosch

De Stichting Nederlands Gregoriaans Festival organiseert iedere twee jaar een driedaags festival dat uniek is in Nederland. Gregoriaans repertoire wordt er ten gehore gebracht - zo veel mogelijk in samenhang met andere kunstuitingen als dans, beeldende kunst, theater en eigentijdse muziek (zowel vocaal als instrumentaal). Ook wordt een aantal facetten van de bestudering en hedendaagse uitvoeringspraktijk in workshops en lezingen geëxpliciteerd.Het gezang van de Zwaan  *  Muziek en thematiek van alle tijden
 
Op zaterdag 9 juni vindt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch de Dag van het Nederlands Gregoriaans Festival plaats. Deze dag staat helemaal in het teken van het 700-jarig bestaan van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, gevestigd in het oude  Zwanenbroedershuis dat zich in deze stad bevindt.  Om 10.30 uur vindt de feestelijke opening plaats met een improvisatie op de gregoriaanse sequentia Planctus Cygni (het gezang van de zwaan) door sopraan Daniëlle Sluimers en organist Jamie de Goei.  Daarna volgt de schola-estafette, waarin diverse schola’s uit Nederland - steeds op een andere plek opgesteld -  in de prachtige akoestiek van de Grote Kerk een kort optreden verzorgen. Ze zingen daarbij ook enkele werken uit het Alamire-codex dat zich bevindt in het Zwanenbroedershuis en die speciaal voor deze gelegenheid zijn  getranscribeerd door musicoloog en classicus Marcel Zijlstra.  Jan Janovcik zal aansluitend in de Muzerije een lezing verzorgen over de koorboeken van het Zwanenbroedershuis.

Om 16.00 uur sluit de dag af met een optreden door Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbrechts. Hoogtepunt van dit concert én van deze dag is de wereldpremière van Planctus Cygni voor koor, sopraansolist en duduk van de Nederlandse componist Gerard Beljon, geschreven in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival.  De latijnse tekst en de melodie ‘Planctus Cygni’ stammen uit circa 800 na Christus en bezingen de lotgevallen van een zwaan die de weg kwijtraakt, op zee terechtkomt, bijna verdrinkt maar op het laatste moment het licht van de dageraad ziet en terug aan land kan komen. Deze tekst sprak Beljon aan omdat hij hierin een parallel ziet met de actuele vluchtelingencrises. Veel melodielijnen uit het stuk zijn afkomstig uit het oorspronkelijke gezang, daarnaast heeft Beljon elementen gebruikt uit de psalm Sion klagt mit Angst und Schmerzen om de ellende van de zwaan én van de vluchtelingen te symboliseren. In het gedicht Planctus Cygni is het eind goed al goed, iets wat we zouden wensen met het huidige vluchtelingenprobleem…
Voor kaartverkoop (€16,00 pp / tot 18 jaar gratis!) stuurt u een mail naar het Gregoriaans Festival, klik hier. Toegangsbewijzen zijn ook op de dag zelf aan de kerk te koop.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld