Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Jubileum Emmaüskoor Terneuzen

Het Emmaüskoor uit Terneuzen vierde dit voorjaar haar 40-jarig jubileum met een dubbelconcert op zondag 15 mei met 'De Stemming' uit Amsterdam.

Dit jaar is het alweer veertig jaar geleden dat pastoor Leo Heijnen in de toenmalige parochie "De Verrezen-Christus" in Terneuzen Zuid het Gemengd Koor oprichtte. Nog drie van de huidige koorleden hebben deze oprichting meegemaakt te weten: De dames Yvonne Altena, Martha Valke en Jenny de Wolf. In de veertig jaar stond het koor onderleiding van de heren Jan de Roode en George Steyaert, mevrouw  Marie-Louise Ceulemans, waarna in 1980 de huidige dirigent Theo van den Berg het stokje overnam. Als organisten zijn te noemen: Annie Lagerwey, interim organiste Andrea Klaeijsen en sinds 2001 Kia Wijnstra.

Behalve Kerstconcerten en Passiemeditaties in de Emmaüskerk in Terneuzen heeft het koor ook al in vele andere kerken in binnen- en buitenland als gastkoor met liturgische gezangen de vieringen ondersteund: Amsterdam, Maastricht (St.Servaes), Den Bosch (St.Jan), Gent (St.Michielskerk), Kerkrade, Weert, Oudenbosch (Basiliek) om er maar enkele te noemen.Om één en ander feestelijk te accentueren heeft het koor samen met het koor De Stemming uit Amsterdam Op zondag 15 mei een jubileumconcert gegeven. Het druk bezochte concert werd feestelijk ingezet door het gastkoor met een fragment uit Gloria van Antonio Vivaldi, waarna het Emmaüskoor vervolgde met een rustig Kyrie uit van de Belgische componist Peter Benoit. De twee totaal verschillende vaste gezangen uit de eucharistieviering gaven ook meteen het contrast tussen beide koren aan. De Stemming: een profaan koor bestaande uit zestien jonge geschoolde koorleden met een expressieve, gedreven dirigent, soms tevens organist, die zijn kleine koor en solisten tot menig pakkende nuance in de koormuziek wist te brengen. Het Emmaüskoor: een groot kerkkoor met vijfenveertig koorleden met jarenlange koorervaring, met eveneens zeer bekwame dirigent en geschoolde en kundige organiste die bij dit concert hun koor en solisten tot menig hoogtepunt wisten te leidden.

Beide koren brachten werken uit verschillende tijden en tradities ten gehore. Het laatste gedeelte van het concert werden de beide koren geïntegreerd in plaats en stem en kwamen de Emmaüszangers (m/v) in “close choir harmony” pas echt helemaal in De Stemming. Na het concert was er gelegenheid tot “naklinken” onder het genot van een drankje en uitwisselen van ervaringen. Vele aanwezigen waren vol lof over het aangeboden concert en hadden dit experiment niet graag willen missen.

Laat in de namiddag vertrok het Amsterdamse koor weer noordwaarts. Wanneer u De Stemming nog eens wil horen kan dat op hun internetsite: www.koordestemming.nl.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld