Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Zaterdag 9 november organiseerde de Koorkring Zeeuws-Vlaanderen voor de zeventiende keer de jaarlijkse studiedag Contactdag Zeeland. Dit jaar waren er 30 deelnemers uit Zeeland samengekomen in de H. Willibrordusbasiliek in Hulst om samen aan de slag te gaan met het thema 'Laudate e benedicete mi Signore'.
Na de dagen met regen was het die zaterdag mooi weer, met een laag staand zonnetje kwamen de deelnemers uit heel Zeeland naar de basiliek in Hulst. Zeker geïnspireerd door paus Franciscus had het Koorkringbestuur dit jaar gekozen voor liederen van en over sint Franciscus. De heilige die oog en oor had voor de wonderen van de natuur en bovenal voor zijn medemens. Na een kopje koffie of thee en de verwelkoming door de secretaris van het bestuur was het eerst de beurt aan vicaris Paul Verbeek. Hij gaf een inleiding over sint Franciscus.
Franciscus werd in 1182 in Assisi geboren. Zijn vader was koopman en daarin zou Franciscus hem opvolgen. Als jongeling zag hij voor zichzelf een carrière weggelegd als ridder. In 1202 trok hij als twintig jarige ten strijde tegen de stad Perugia. Hij werd gevangen genomen en voor een jaar in de kerker gezet. Hier kwam voor Franciscus de ommekeer in zijn leven. In San Damiano knielde hij in 1205 voor het vervallen kerkje toen een stem hem riep: "Franciscus, bouw mijn vervallen huis weer op". Toen hij opkeek zag hij alleen Jezus aan het kruis. Hij nam dit woordelijk en begon overal vervallen kerken weer op te bouwen. Het geld daarvoor verkreeg hij door de verkoop van stoffen van zijn vader. Zodoende wekte hij de onwil bij zijn vader. Voor de bisschop onterfde zijn vader Franciscus, waarop Franciscus hem zijn kleren teruggaf om alleen God zijn Vader te mogen noemen. In armoede wilde hij zijn verdere leven gestalte geven. Een leven waarin de armoede gepredikt werd en waaruit de liefde tot God duidelijk naar voren moest komen. Hij vestigde zich buiten de muren van de stad en leefde in alle eenzaamheid. Veel volgelingen sloten zich bij hem aan. Franciscus stierf op 3 oktober 1226 en werd door paus Gregorius IX in 1228 heilig verklaard.
Na de inspirerende woorden van vicaris Verbeek was het tijd om te zingen. Na aandacht voor houding en stemoefeningen kwam het Franciscaans Liedboek aan de beurt. In het Franciscaans Liedboek zijn 15 bestaande Franciscaanse liederen opgenomen en 28 door Ton van der Valk (componist en voormalig leraar aan het Tilburgs conservatorium) op muziek gezette teksten van Franciscus en Clara. Onder leiding van Jan Schuurmans, dirigent van de Cantorij van de Sint Antoniuskathedraal in Breda, gingen de deelnemers aan de slag. Duidelijk merkbaar is eenvoud die uit de liedteksten naar boven komt, maar ook de eerbied en naastenliefde waarover ze spreken. De composities zijn echter niet altijd even makkelijk, maar voor de deelnemers toch een uitdaging om met begeleiding van organist Marcel Mangnus om de liederen in te studeren.
De dag wordt afgesloten met een eucharistieviering waarin door de deelnemers aan de studiedag een projectkoor vormen. Liederen die tijdens de dag ingestudeerd zijn komen terug in de viering. En zoals vicaris Verbeek het in zijn preek verwoorde: 'de boventoon in een lied is heel belangrijk, het geeft de afwerking tot een hoog niveau, maar wat belangrijker is is de ondertoon, het buikgevoel van de zanger(es). De liefde voor de muziek. En al klinkt het dan niet altijd even mooi, die ondertoon, die inzet van iedereen is belangrijker dan de technische afwerking. Dat is de inzet van sint Franciscus geweest in zijn leven.'
Met die positieve gedachte dat iedereen zich inzet op zijn niveau gingen de deelnemers rond de klok van 16.00 uur weer terug naar hun eigen woonplaats met het Franciscaans Liedboek op zak. En na de inspirerende zangdag is het de bedoeling dat de liederen uit de bundel bij veel koren op het programma komen te staan.
Voor een fotoreportage van de dag, klik hier.
Reacties