Koorkring Zeeuws-Vlaanderen
Zing van de Heer een nieuw lied, heel de aarde, zing van de Heer.
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Willy van Limmen

In deze rubriek laten wij u kennis maken met mensen zoals u en ik die zich in Zeeuws-Vlaanderen inzetten voor muziek en liturgie. In deze aflevering neemt zuster Wivina u mee naar Philippine. Zij en u als lezer, bent te gast bij ……. Willy van Limmen.

 

 

 

Voordat ik naar Philippine ging was ik naar Zelzate gegaan met een volle auto, + 70 kilo, met dopjes. Aangekomen bij het containerpark waren de hekken gesloten. De overburen riepen: ‘het is koningsdag en daarom hebben de mannen vrij’. Ik had pech en met mij ook vele Belgen die met volle auto’s terug naar huis moesten. Dan naar Philippine. Daar aangekomen zag ik een keurig verzorgde voortuin en de voordeur ging al open. Nadat er koffie was gezet en wat bijgepraat moesten we toch aan de slag.

 

Willy, vertel eens wat over je leven.

‘Mijn vader is van Philippine afkomstig en mijn moeder van Boechoute. Ik ben in oorlogstijd, 1943, geboren in een gezin met vier kinderen, waarvan er al twee zijn overleden. Ik heb nu nog een zus. Mijn vader was arbeider. Hij was al op 13-jarige leeftijd beginnen werken als hulp kok op een boot. Hij heeft van alles gedaan om de kost te verdienen voor zijn gezin, het was een somber bestaan maar we hadden een warm gezin. Moeder zorgde voor het gezin en deed er seizoenswerk bij. Mijn ouders, en dan vooral mijn vader, stond positief in het leven. ‘

‘Na mijn schooltijd heb ik een jaar in de proeftuin gewerkt en ben daarna bij een fruitkweker gaan werken. Ik heb toen ook de tuinbouw en fruitteelt vakschool gedaan. Na verloop van tijd ging het slecht in de fruitteelt. Ik heb toen bij DOW gesolliciteerd en ben aangenomen. Ik heb op Dow procesvakman A en B en Bedrijfstechniek gestudeerd en heb daar 26 jaar met veel plezier gewerkt als operator op een pilot plant. Op 54-jarige leeftijd ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Toen ik 22 was ben ik met Johanna getrouwd. We hadden drie kinderen, twee meisjes en een zoon die gehandicapt was. Van zijn 3de levensjaar is hij naar De Sterre gegaan en hij was 21 toen hij overleed. Het was een zorgkind, maar iedereen was gek op hem. De dochters zijn getrouwd en zo hebben we vier kleinkinderen. De trots van opa en oma.’

 

Hoe bent je met muziek begonnen?

‘Ik was denk ik 12 of 13 jaar toen ik bij de fanfare ben gegaan. Ik speelde bugel en piston, dikwijls met demper omdat ik veel te hard speelde. Nadat ik met Johanna getrouwd ben, ben ik gestopt met de fanfare. Ik was toen wel lid van het zangkoor. Ik heb later een orgeltje gekocht en probeerde zelf te leren spelen, maar dat ging niet. Ik heb toen les gehad van Jasper Antonisse. Daarna ben ik bij het West Zeeuws-Vlaams Gregoriaans Koor gegaan, eerst als zanger en later als organist. Twee jaar geleden ben ik daar gestopt. Er kwam een groter orgel in huis en ook nog andere instrumenten. Het huis werd te klein en er is toen een stuk bijgebouwd aan de woonkamer en een bijkeuken. Ik heb toen les gevolgd bij Arie Karreman en heb daarna nog vier jaar de Academie in Gent gedaan bij Edward De Geest. Dat was toen heel druk en vergde veel, werken en daarna naar Gent voor de les.’

 

Je bent op je 54ste gestopt met werken?

‘Dat klopt ja. Maar al snel werd vanuit Bachten Dieke een beroep op mij gedaan. Er was gebrek aan een technische dienst. Ik ben daar dan twee dagen in de week naar toe gegaan en doe dat nu nog steeds. Het is een heel dankbaar werk om met de bewoners om te gaan. Ik speel daar ook muziek op de frietmiddag en doe mee met de bonte avond van het personeel. De mensen genieten ervan.’

‘De organist van het koor hier in Philippine vond het niet nodig om met het koor te repeteren. Mijn vrouw had er van gehoord en vroeg of ik niet wilde helpen. Na enig aarzelen heb ik toch ja gezegd. De organist vroeg toen ook of ik hem wilde vervangen in de vieringen wanneer hij niet kon. Zo kwam het dan dat ik het helemaal van hem heb overgenomen. Zo ben ik nu organist van het koor dat geen dirigent meer heeft. Zover komt het als je geen nee kan of wil zeggen.’

‘Ook de ziekengroepen van Sluiskil en Philippine doen een beroep op me ter ondersteuning van de Paas- en Kerstvieringen met volkszang. De organisten liggen niet voor het oprapen en dan doe je dat gewoon.’

 

Willy bedankt voor het gesprek en het kijkje in je muzikale bestaan.

 

Reacties

rijkvan de scheur op 15-07-2017 10:56

Hallo Willy

Ik heb het artikel gelezen. Ik demnk dt het  om wlly camiel gaat.

Misschien herinner je mij nog vanuit militaire dienst in Arnkem op de saxen Weimarkazerne.14963/1964

Mijn naam is Rijk van de Scheur uit Veenendaal en breng zal vele jaren vaktie door aan de Joossesweg 65 in Westkapelle. Als jij het bent die ik verm,oed kunnenwij elkaar miswschien nog eens een keer ontmoeten

Ik weet niet of dit breicht rechtstreeks bij jouw aankomt anders verzoek ik het door te sturen. 

Met vriendelijke groet

Rijk van de Scheur

zoals 0318-516932

Bernadette Luijcks-Hemelsoet op 25-11-2013 14:15

Chappo Willy!

leuk dat we even mochten meekijken in je leven!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld